6. МАЛИНОВЕ ВИНО

   З малини одержують чудове солодке або лікерне міцне вино, яке відмінно зберігає смак і аромат цієї смачної ягоди.
   Для одержання 10 л вина потрібно 6,5 кг малини і  3,5—4 кг цукру.
    Малину миють, дають воді стекти, очищають від плодоніжок, розминають в емальованій посудині, додають 2 кг цукру (тобто першу порцію), розчиняють його і переносять цю суміш у балон місткістю 10 л.
    Сюди ж додають 1—2 л прохолодної перевареної води. Балон накривають марлею і залишають у теплому місці (+20...+24 °С) на 3 дні. На 4-й день установлюють водяний затвор.
   На 15—17-й день за допомогою шланга сік зливають в емальоване відро, а мезгу перекладають з балона у каструлю.       Балон миють і виливають туди сік з відра, фільтруючи його через марлю. У каструлю з мезгою додають воду і другу порцію цукру (1,5—2 кг). Кількість води повинна бути такою, щоб разом з розчиненим у воді цукром (а він займає об’єм 1,2 л) вона заповнила балон з соком місткістю 10 л. Воду з мезгою і цукром ретельно розмішують і залишають на 10-12 год. Потім все це проціджують через друшляк з марлею, мезгу вичавлюють і викидають, а рідину виливають у той самий балон, у якому міститься перший сік. Об’єм сусла не повинен перевищувати 9,5 л. Добродження сусла відбувається під водяним затвором. Коли бродіння стане слабкішим, можна долити охолоджену переварену воду (або цукровий розчин) і довести об’єм до 10 л.
   Знімати вино з осаду потрібно двічі: при згасанні бродіння і при його цілковитому припиненні. У першо-му випадку можна покуштувати сусло і визначити, чи слід ще додати цукру.
Від кісточок сусло звільняють не пізніше ніж на 15-й день, інакше вино буде гірким. За нормою воно буде мати ледь відчутну і приємну гіркоту.
   Зняте з осаду прозоре вино переносять у холодне місце на 1—2 міс. для осадження виннокам’яиої кислоти. Потім його розливають у пляшки, закупорюють їх і зберігають у прохолодному місці.

Комментариев нет:

Отправить комментарий