Чорна смородина — чудовий продукт для виготовлення солодких і лікерних вин високої якості.
Необхідна умова для одержання хорошого вина — розведення соку або розім’ятих ягід теплою перевареною водою. Завдяки цьому нормалізується кислотність майбутнього вина. З емальованого відра ягід чорної смородини (10 кг) і 7,5—8 кг цукру можна одержати 20л смачного ароматного темно-рубінового вина.
З сировини (10 кг) видаляють листя, плодоніжки, гілочки, пошкоджені ягоди. Чорну смородину споліскують 2—3 рази водою, дають їй стекти. Ягоди розминають у друшляку над каструлею. Одержану мезгу разом з соком за допомогою широкої лійки зливають у сулію місткістю 20л. У 5—6 л теплої перевареної води розчиняють першу порцію цукру (3,7—4 кг) і розчин доливають до мезги з соком. Сулію накривають марлею і залишають у теплому місці на 3 дні. На 4-й день установлюють водяний затвор.
Не пізніше ніж на 15—17-й день шлангом зливають сік в емальоване відро, а мезгу кладуть у каструлю. Сулію миють і переливають туди сік з відра.
Мезгу заливають такою кількістю теплої перевареної води, якої не вистачає до заповнення сулії. При цьому слід враховувати, що друга порція цукру (3,7— 4 кг) займе об’єм 2,4 л (нагадаємо, що 1 кг розчиненого цукру збільшує об’єм рідини на 0,6 л).
Залиту водою мезгу залишають на 10—12 год, час від часу помішуючи її. Мезгу разом з рідиною проціджують крізь марлю, яка лежить на друшляку, вичавлюють і викидають, а до другого соку додають другу половину потрібного цукру (3,7—4 кг), розчиняють його і доливають до першого соку. Якщо сулія виявилась неповною, туди доливають по вінця теплу переварену воду. Установлюють водяний затвор.
Через 1—1,5 міс. сусло звільняють від осаду і до-дають цукор (якщо він повністю зброджений). Після цілковитого припинення бродіння і освітлення вино повторно знімають з осаду, закривають водяним затвором і залишають на 1—2 міс. у холодному місці для осадження виннокам’яної кислоти. Після цього вино розливають у пляшки і закупорюють.
Комментариев нет:
Отправить комментарий